Jihadistisk terrorism i Europa 2017-2018

2017-03-22

En trendanalys av jihadistisk terrorism i Europa 2017-2018

På grund av framför allt konflikten i Syrien och Irak har jihadiströrelsen i Europa växt de senaste åren. Som en konsekvens av detta har terroristhotet mot flera olika europeiska länder också ökat kraftigt. Åren 2015 och 2016 drabbades Europa av 14 terroristattentat och det fanns 29 väldokumenterade attentatsplaner som hade sitt ursprung i den jihadistiska ideologin.

Hos de europeiska säkerhets- och underrättelsetjänsterna framkallar dessa utländska krigare stor oro eftersom vissa av de krigare som återvänder till sina hemländer i Europa kan ha förvärvat förmågan och viljan att begå terroristattacker på europeisk mark.

 

Här kan ni läsa och ladda ner vår rapport PDF-Länk >>

 

Trendanalys av jihadistisk terrorism i Europa 2017-2018

 

 

Om författaren:

 

Magnus Sandelin är en prisbelönt journalist som har över femton års erfarenhet av att granska politiskt och religiöst extrema rörelser i Sverige. Han har jobbat med undersökande journalistik och ligger bakom avslöjanden om den jihadistiska miljön som publicerats i bland annat Uppdrag granskning, Aftonbladet och Gefle Dagblad. Magnus har även gett ut tre böcker på temat, och är en ofta anlitad föreläsare om frågor som rör extremism och radikalisering. Han har även ingått i expertrådet knutet till utredningen ”Ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism”, och har ett ”Certificate in Terrorism Studies” vid universitet i St Andrews, Skottland.

Tillbaka

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.